Vertaal deze pagina naar:

INFORMATIE OVER CRYPTO EN DE WALLET

02.07.2023

Wat je vooraf absoluut over Crypto en de Wallet dient te weten, wanneer je iets met crypto en een wallet, zoals Lobstr wilt gaan doen!


Crypto kun je ook op een hardware wallet zetten, dat is dan aan niemand gekoppeld en niet te traceren. Maar als het dan uiteindelijk heel veel geld waard is valt het wel op als je het ineens op je eigen rekening hebt staan.

Hier moet je dus wel even mee oppassen!

Voor degenen die nu nog niet zo goed weten of begrijpen wat ze exact met crypto en een wallet kunnen doen, kun je door hieronder te lezen in een paar korte stappen weten wat je met crypto kunt doen met een versimpelde uitleg, zodat iedereen het kan begrijpen.


Logboek (digitale grootboek)

Er is een centraal logboek van alle transacties die je doet met wallet. Dus eigenlijk is het vergelijkbaar met een bank, alleen daar kun je van elke bankrekening zien wie er hoeveel betaalt aan iemand anders.

Een bankrekening wordt 'veilig' geacht omdat het merendeel van de deelnemers het eens moeten zijn met een transactie voordat die echt definitief is. Dit is de magische 51% waar je misschien wel eens van hebt gehoord?

Wallet

In het logboek van je wallet zie je alleen "rekeningnummers" staan en geen namen. Je kunt dus niet zien dat Alice iets overgemaakt heeft aan Bob, want je weet niet wat het "rekeningnummer" van Alice en Bob is. Het rekeningnummer noem je dan een "wallet".

Iedereen kan dus altijd weten hoeveel "geld" er in een wallet staat, die info is namelijk gewoon te achterhalen door alle transacties op te tellen.

De wallet heeft een sleutel en bestaat uit 2 delen

Een wallet heeft een sleutel, daarmee kun je betalingen verrichten. Die sleutel bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is het "rekeningnummer" en is publiek, het tweede deel is supergeheim en geeft je toegang om over de wallet te beschikken.

Welke wallet is van wie?

Het moment dat ik een pizza bestel en ik betaal uit mijn crypto wallet dan ontstaat er een koppeling tussen een wallet adres en een bezorgadres bij de pizzaboer. Ik kan me voorstellen dat er bepaalde instanties in het systeem geïnteresseerd zijn in wie er allemaal achter die wallets zitten.

Misschien omdat ze er op uit zijn om iets van de waarde in die wallets af te romen. Deze instanties kunnen dus op dat moment simpel via de pizzaboer achterhalen welke wallet bij wie hoort. Feitelijk geef je je anonimiteit op dat moment op.

Alle transacties op een wallet worden vastgelegd

Je kunt je voorstellen dat als je dit heel lang doet en dat je na verloop van tijd goed kunt monitoren welke wallets betalen aan welke andere wallets. En iedereen kan dus precies zien waar "geld" tussen wordt verschoven. Door de jaren heen worden er dan steeds meer wallets voorzien van een naam. En dan wordt dus met terugwerkende kracht duidelijk wat er met die wallet is gedaan.

Tweede deel van de geheime sleutel

Het geheime deel van de sleutel van de wallet is natuurlijk erg kritisch. Stel ik laat dat op mijn computer staan en iemand steelt dat bestandje dan kan diegene beschikken over de inhoud van mijn wallet. Dit levert nog wel eens nare situaties op. Bij een systeembank kun je dan nog transacties terugdraaien, maar dat is met crypto's niet het geval.

Eens betaald blijft betaald!

Warme wallet en koude wallet

Nu zijn er mensen die denken dat het zin heeft om die bitcoin te verplaatsen van hun "warme wallet", die op hun computer staat; naar een aparte wallet, bijv. op een losse USB-stick of apart apparaatje. Wat dat feitelijk doet is niets meer dan een nieuwe portemonnee maken, met het geheime deel niet op je computer zodat het niet makkelijk gejat kan worden.

Je verplaatst vervolgens het geld van je "warme" wallet naar deze "koude" wallet; maar dat staat natuurlijk netjes in het digitale grootboek. Dus als een instantie waar we het net over hadden slim is, dan gaan ze vragen hoe het komt dat jij van en naar een bepaalde wallet geld heen en weer schuift, en dan mag je aantonen wat dat is geweest.

Crypto en privacy is de grootste farce die er bestaat.

Ik heb wel eens gelezen dat ze adviseren om voor elke transactie een nieuwe wallet te maken. Dat is natuurlijk lastig te beheren maar maakt het beschermen van je privacy belangrijker dan het gemak (je moet namelijk een berg portemonnees beheren).

Je ziet dus dat crypto platforms worden gedwongen door de AFM en de banken om een zgn "check" te doen op ontvangende bitcoinadressen (zgn tegen witwassen). Ga er maar vanuit dat er regelgeving komt die daar beperkingen in gaat aanbrengen.

Een koude wallet is dus niets meer dan het geheime deel van de sleutel in een apart apparaatje. Je hebt ook mensen die dat weer doortrekken en dat geheime deel gewoon uitprinten. Dan heb je een stapel papier met lettertjes. Deze lettertjes weer intypen (of inscannen) zorgt er dan voor dat je die wallet weer open kunt maken.

Je hebt het geheime deel van de sleutel alleen nodig als je "geld" wilt versturen, niet om "geld" te ontvangen.

Als je gebruik maakt van een crypto platform als coinbase ofzo dan staat feitelijk jouw geheime sleutel bij hen. Je krijgt dan toegang tot het platform door in te loggen maar het geheime deel van de wallet is dan bij hen in beheer.

Wat daarmee kan gebeuren zie je als je de kronieken leest over MtGox

https://en.wikipedia.org/wiki/Mt._Gox


Public key

De encryptietechniek die gebruikt wordt voor de wallets heet public-key infrastructure.

De public key is dan je walletadres.

De private key is de sleutel om transacties te kunnen maken uit de wallet.


Bron tekst: https://t.me/LevenAlsAutonoom/22938